Wat zeggen anderen: Van een stel naar een gezin… verandert er nou echt zoveel?

687533_49953588Als het over “relaties” en het krijgen van kinderen gaat, is er meer dan genoeg informatie te vinden. Boeken, internet, tijdschriften, overal kun je lezen over “hoe het is” (meestal niet de meest positieve verhalen) “waar je op moet letten” en tips “hoe je het leuk kunt houden”… Maar is dat allemaal wel waar? En natuurlijk is dat voor iedereen ook weer anders. Ik vroeg het eens aan een aantal leuke stellen om mij heen. De echte (ervarings) deskundige op dit gebied zou je kunnen zeggen.

Ik stelde mijn vragen aan ‘nieuwe ouders’. Een sportief stel met een zoontje van 6,5 maand oud:

Van een stel naar een gezin… verandert er nou echt zoveel? (positieve & negatieve verandering)
Mirjam: Positief is dat we super gelukkig zijn met Maas en als gezin. Verder lachen we nog meer dan we al deden. Maas is soms zo grappig (ook al heeft hij dat niet door). Negatief is dat je eigenlijk altijd dat kleine mannetje in je hoofd hebt. Helemaal niks moeten en niks hoeven is er eigenlijk alleen als Maas uit logeren is. Volledige onbezorgdheid is weg.
Jochum: Ja, het “ritme van de dag” wordt bepaald door onze nieuwe aanwinst en daar moet je rekening mee houden. Het opgroeien van zo’n kleintje is wel bijzonder.

Was het gek om elkaar ook als ouder te zien i.p.v. alleen partner?
Mirjam: Voor mij was het helemaal niet gek om Jochum als ouder te zien. Ik vind zelfs dat hij er leuker door geworden is. Eigenlijk vond ik het heel natuurlijk.
Jochum: Nee, kennelijk schuilt er in iedereen wel een ouder.

‘Communication is the key’ zeggen ze wel eens… is dat zo?
Mirjam: Wij zijn het meestal met elkaar eens. Natuurlijk moet je met elkaar afstemmen of je hetzelfde naar dingen kijkt en of je het eens bent met elkaar. Meestal blijkt dan dat we er dezelfde mening op na houden. Onze gesprekken zijn hierdoor nooit heel erg lang.
Jochum: Ja, i.v.m. het “ritme van de dag” veel meer afspraken over wie wat doet en wanneer.

Doe je iets speciaals om ook je relatie samen leuk te houden? (is dat nodig?)
Mirjam: We hebben het niet zo besproken van tevoren, maar we zijn wel door blijven gaan met wedstrijdzeilen. We varen samen op dezelfde boot in een team van 10 man. Als we een weekend wedstrijden hebben zorgen we oppas voor Maas hebben geregeld. Dat hebben we nu voor het hele jaar vooruit geregeld. Vorige week hebben we een week gezeild (wedstrijd naar Engeland en weer terug). Doordat we samen varen maken we ook samen weer nieuwe avonturen mee. Volgens mij helpt dit zeker om je relatie leuk te houden. Ik ben in ieder geval na een weekend zeilen altijd heel erg verliefd op Jochum. Verder gaan we ook regelmatig uit eten of naar de film of theater of een concert. Samen dingen beleven en meemaken is heel belangrijk om je relatie leuk te houden denk ik.
Jochum: Momenten voor zijn tweeën inplannen, is belangrijk. ook om zelf af en toe even niet “ouder” te zijn.

Een gezin(netje), is het zoals je het je had voorgesteld?
Mirjam: Het is echt nog veel leuker! Ik vind ook dat Jochum er een dimensie bij heeft gekregen als vader. Hij is hierdoor nog leuker geworden. Ook heel leuk dat we soms samen gekke bekken staan te trekken naar Maas die lekker een potje in de box ligt te liggen. Dan moeten we ook weer heel hard lachen om onszelf als we onszelf opeens zo zien staan.
Jochum: Ik had er niet echt een voorstelling bij, behalve dan dat je meer rekening met elkaar en de kleine moet houden, dus in dat opzicht komt het overeen met de voorstelling.

Mirjam - Jochum - Maas

Echt leuk om te lezen, die verschillen in beleving tussen man en vrouw. Zou het anders zijn als je gezin al iets groter is? Ik stelde mijn vragen ook aan een leuk stel met 3 jonge kinderen:

Van een stel naar een gezin… verandert er nou echt zoveel? (positieve & negatieve verandering)
Vrouw: + Rijkdom, gezelligheid, liefde  – Druk, minder tijd voor elkaar (als partner)
Man:
Een positieve verandering is dat je een hechtere band krijgt met elkaar en de ander op een andere manier gaat waarderen. Een negatieve verandering is dat je niet altijd even veel tijd hebt voor elkaar en ook voor je hobby’s.

Was het gek om elkaar ook als ouder te zien i.p.v. alleen partner?
Vrouw: Totaal niet. Ik kan er juist ontzettend van genieten om hem zo liefdevol met de kinderen om te zien gaan. Dat maakt dat ik hem nog leuker en aantrekkelijker vind.
Man: Daar heb ik nog nooit over nagedacht, dat ging helemaal vanzelf. En mijn vrouw is een geboren moeder en een fantastische partner.

‘Communication is the key’ zeggen ze wel eens… is dat zo?
Vrouw: Zeker weten. Als je niet duidelijk met elkaar communiceert kan het echt vervelend worden. In de drukte kan dat soms een uitdaging zijn, maar je moet het gewoon blijven doen voor een fijne en liefdevolle relatie.
Man: Communicatie is alles. Het is heel belangrijk om alles zo duidelijk mogelijk te communiceren, dat levert je heel veel plezier op.

Doe je iets speciaals om ook je relatie samen leuk te houden? (is dat nodig?)
Vrouw: Het is heel belangrijk om samen leuke dingen te blijven doen, je bent tenslotte met z’n tweeën begonnen. Op het moment dat je er even met z’n tweeën uit bent geweest (bioscoopje, uit eten, weekendje weg) dan kun je je echt weer opgeladen voelen. Ik kan wel zeggen dat ik het echt nodig vind om samen leuke dingen te blijven doen. Het is voor mij belangrijk dat je elkaar ook gewoon weer als man en vrouw ziet en niet constant als vader en moeder. Ook vind ik het heel belangrijk om mijn eigen ding te blijven doen. We zijn allebei fanatieke sporters en geven elkaar ook de ruimte om gewoon lekker je eigen ding te kunnen blijven doen. Ook gezellig met je vriendinnen of vrienden op stap (even los van elkaar) zorgt er bij ons voor dat we extra kunnen genieten als we samen zijn.
Man: We zijn een paar keer een weekje zonder de kinderen op vakantie geweest en plannen zo nu en dan ook een avondje met z’n tweeën. Dit is ook zeker nodig, zodat je ook de tijd en aandacht voor elkaar hebt.

Een gezin(netje), is het zoals je het je had voorgesteld?
Vrouw: Het is zoals ik het me had voorgesteld en meer! Ik voel me zo ontzettend rijk met mijn gezin en ben ook super trots op mijn lieve, grappige en mooie kindjes en man. Van kinderen kun je zo ontzettend veel leren. En daarbij herbeleef ik ook weer een stukje van mijn jeugd (heel grappig om te ervaren). Sinds wij samen kinderen hebben gekregen heeft dat onze relatie verdiept. We hebben zeker ook minder fijne momenten beleefd en dat heeft ons alleen maar dichter bij elkaar gebracht.
Man: Het is nog mooier dan ik me had voorgesteld. Het gevoel dat je als vader ervaart, zodra je voor het eerst je baby in je handen houdt, is onbeschrijflijk. Je leven verandert dan meteen. Daarbij wist ik niet dat je zoveel liefde, plezier en gezelligheid zou hebben als gezin samen.

2e interview

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s