#boetiezoekthetuit: Mijn kind slaapt heerlijk op haar buik. Foei!

IMG-20160203-WA0000 (3)

De kinderarts (in opleiding) legt Sem op haar buikje waarop ik spontaan, niets vermoedend en achteraf wat naïef zeg: “zo ligt ze het lekkerst, ze slaapt heerlijk op haar buikje.” Waarop hij zegt: “als ze zo slaapt kan zo dood gaan hoor.” Daar stond ik dan, met mijn mond vol tanden… Terwijl je alles doet om zo goed mogelijk voor je kindje te zorgen.

Al voor de geboorte van Sem kocht ik een ‘Aerosleep’ matje voor in de wieg en in het ledikant. Een redelijk dure aankoop en wellicht wat overbezorgd maar met onze geschiedenis wel begrijpelijk.
* Het ‘Aerosleep’ systeem bestaat uit een matrasopleg met een honingraatstructuur en een speciaal hoeslaken met gaatjes voor maximale luchtdoorlaatbaarheid. Dit systeem is luchtdoorlatend, vochtabsorberend, warmteregulerend en vormt een ondoordringbaar schild tussen je kindje en de matras. 
Ideaal! Hoe mijn kindje ook in bed komt te liggen, ze zal altijd voldoende zuurstof binnen krijgen en het niet te warm hebben.

Vanaf het begin was het een baby met een natuurlijke interne regelmaat. Precies om te vier uur wakker voor een flesje. Ook sliep ze, zoals de meeste baby’s, gewoon op haar rug met haar armpjes omhoog, helemaal ontspannen. Precies zoals het hoort.

IMG-20151202-WA0002 (2)

Maar na een maand werden de slaapjes in haar eigen bed korter. Ze sliep heerlijk wanneer ze tegen iemands borst lag, maar in haar eigen wiegje werd ze zwakker zodra ze het matras voelde. En ja, wat doen je dan? Je kunt ook niet heel de dag met je kindje op de bank zitten (ook al vond ik dat het fijnste gevoel in de hele wereld). We probeerde haar na het voeden op haar rug in slaap te laten vallen en dan al slapend zo zacht mogelijk in haar bedje te leggen. Maar na een paar minuten had ze door dat ze in bed lag en was ons mevrouwtje weer wakker. In haar wipstoeltje sliep ze nog wel redelijk maar dat was natuurlijk voor ’s nachts geen optie, dan moest ze toch echt in haar bedje slapen.

Het naar bed brengen met een vast ritueel… ‘check’. Even laten huilen zodat ze zichzelf kon troosten en in slaap kon vallen (of moe was van het huilen en dan in slaap zou vallen)… ‘check’. En zo probeerden we van alles. Tot haar vader haar een keer op haar buikje legde en ze zelf in slaap viel. Wat gebeurde er hier?!?

IMG-20151210-WA0004 (2)

Dit was de oplossing! Ze lag veel lekkerder op haar buikje. Gelukkig hadden we het ‘Aerosleep’ systeem en konden we haar met een gerust hart op deze manier laten slapen. Uiteraard keken we regelmatig of alles nog in orde was en ook de babyfoon met camera was een fijne uitkomst. Omdat ze al snel haar hoofdje zelf op kon tillen en deze van de ene naar de andere wang kon bewegen, hadden we er alle vertrouwen in.

Dit filmpje laat de werking van ‘Aerosleep’ duidelijk zien. Natuurlijk heb ik het matje zelf getest en ook ik (en mijn hoofd is toch een stuk zwaarder) kon met mijn neus in het matras, gewoon ademhalen.

Omdat Sem in stuit heeft gelegen gingen we na twee maanden op controle in het ziekenhuis om te kijken er spraken was van een heupafwijking. Bij één van de controles werd Sem op haar buikje gelegd. Waarop ik spontaan, niets vermoedend en achteraf wat naïef zeg: “zo ligt ze het lekkerst, ze slaapt heerlijk op haar buikje.” Waarop de kinderarts (in opleiding) zegt: “als ze zo slaapt kan zo dood gaan hoor.”  Zo! Daar sta je dan, als ‘slechte moeder’ die haar kind op haar buikje laat slapen terwijl ze dan “dood kan gaan hoor”. Nadat ik van deze opmerking was bijgekomen probeerde ik de dokter uit te leggen dat we deze keuze weloverwogen hebben gemaakt en gebruik maken van het ‘Aerosleep’systeem. Maar helaas, dat kende de arts niet.

Hoe naïef het misschien ook was om tegen een arts zo luchtig over  dit onderwerp te praten, zo vervelend en oneerlijk vind ik het taboe dat rust op dit onderwerp. Het lijkt bijna wel op de discussie over borstvoeding of flesvoeding. “Borstvoeding is het beste voor je kindje en op de rug slapen is het beste voor je kindje.” Nou, dan moet ik wel een hele slechte moeder zijn omdat ik mijn kindje (vanaf het begin én uit vrije wil) flesvoeding heb gegeven en haar ook nog eens op haar buik laat slapen…

IMG-20160113-WA0005 (2)

Uiteraard zijn er een aantal belangrijke redenen waarom je voorzichtig moet zijn wanneer je je kindje op de buik laten slapen. Een aantal van deze redenen zijn:
– Wanneer je kindje met het gezicht in het matras komt te liggen, de zuurstoftoevoer naar de hersenen verlaagd of helemaal niet meer mogelijk is.
CHECK! Is aan gedacht, zelf getest en opgevangen met het ‘Aerosleep’ matje.
– Zowel buik- als zijligging vergroten het risico op het opnieuw inademen van uitgeademde gassen, wat resulteert in een hoog kooldioxide-gehalte (CO2) van het bloed en zuurstoftekort in de weefsels.
CHECK! De ‘Aerosleep’ zorgt voor de optimale doorstroming van ‘verse lucht’.
–  Ook verhoogt buikligging het risico op warmtestuwing; minder warmteverlies via het gezicht, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. De verhoogde temperatuur beïnvloedt de  ‘arousal’-drempel wat wil zeggen dat ze minder makkelijk wakker worden.
CHECK! Door de goede luchtdoorstroming is de ‘Aerosleep’ warmteregulerend.
– Verder zou de buikligging het interne vermogen van een baby om zijn bloeddruk goed te reguleren kunnen beïnvloeden, vooral tijdens de eerste 2-3 levensmaanden.
(bron: inbakeren.nl)

Mijn eindoordeel is: probeer uiteraard je kindje op zijn/haar rug te laten slapen. De meeste baby’s hebben wat moeite om aan rugligging te wennen (de buikligging is eigenlijk de meest stabiele slaaphouding voor een jonge baby). Slaapt hij of zij ‘als een baby’? Niets meer aan doen. Maar merk je dat je kindje toch echt een buikslaper is, ga dan voor jezelf na wat voor jou een verantwoorde en veilige manier is om je kindje op deze manier te laten slapen. Voor ons was dit het ‘Aerosleep’ systeem wat te koop is bij de bekende babywinkels. Uiteindelijk willen we allemaal wat het beste is voor ons kindje en goed slapen is daarbij (voor kind en ouders) o zo belangrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s