column: van ik en jij naar wij

Startup Stock PhotosWaarschijnlijk herkenbaar voor veel nieuwe ouders: na de geboorte van je kindje praat je ineens tegen je kindje over jezelf in de 3e persoon… “Mama komt er aan schatje. Papa maakt een flesje voor je. Zal mama jou een schone luier geven? Kom maar hier, even lekker knuffelen met papa.” Vanaf 16 november 2015 heten wij ‘papa’ en ‘mama’ en we vinden het geweldig!

Voordat ik zwanger was had ik mij natuurlijk wel eens voorgesteld hoe het zou zijn om moeder te zijn en om te moeten zorgen voor een kindje, mijn eigen kindje. En hoe zal Rens zijn als vader? De persoon die je eerst alleen zag als partner, maatje, grote liefde, is dan ook ineens papa. Hoewel ik er alle vertrouwen in had, anders moet je er natuurlijk niet aan beginnen, bevalt het moeder zijn nog beter dan ik verwacht had! Soms is het ook lastiger dan ik mij voor had kunnen stellen maar op die momenten merk ik dat mijn moedergevoel, dat oerinstinct, ineens veel wijzer is dan ik ooit had kunnen denken. En Rens? Rens is een geboren papa. Ik kijk trots naar hem wanneer hij in alle rust zijn kleine meisje de fles geeft (ook al is 30 tot 45 min stilzitten voor deze bezige bij ontzettend lastig). Ik geniet van zijn intens gelukkige blik als hij ineens een lach op Sem’s gezichtje weet te toveren. Ik voel bewondering wanneer hij precies het juiste weet te zeggen op een moment dat ik het even niet meer weet. Ik was natuurlijk al stapel verliefd maar als ik hem met Sem bezig zie, word ik elke keer toch nóg een beetje verliefder.
Ik las laatst een verhaal over hoe lastig het is om naast nieuwe papa en mama ook samen een stel te zijn. Een verhaal vol hoge verwachtingen over die lastige eerste periode samen als jonge ouders. En al die andere, uitgeruste, vrolijke mensen, waarschijnlijk zonder kinderen, weten niet hoe moeilijk deze periode is (toch?). Want je moet nog net zo sociaal zijn, je moet nog net zo romantisch zijn, je moet nog net zo intiem zijn, je moet, je moet, je moet… Met deze lijst aan verwachtingen weet je zeker dat je een grote tegenvaller te wachten staat. Waar op Rens zegt: “Misschien moeten mensen het gewoon gezellig hebben met elkaar. Al dat moet-gedoe.” Ik zou zeggen, tegen alle nieuwe papa’s en mama’s: “geniet van de kleine geluksmomentjes (want die zijn er volop!), blijf praten met elkaar (nee het moeten geen diepgaande gesprekken tot diep in de nacht zijn), probeer ook tijd met z’n twee door te brengen (al doe je samen de afwas of kijk je een filmpje op de bak), laat al die hoge ‘moet-verwachtingen’achterwegen en heb het gewoon gezellig samen.”  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s