#boetiezoekthetuit: welke kinderopvang past bij ons?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Er zijn van die dingen die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt, zo ook tijdens je zwangerschap. Voor mij was dat het kiezen van de kinderopvang. Natuurlijk is het goed als kinderen leren spelen met andere kinderen. Maar wat is het beste voor een baby’tje van 12 weken? Kijk je naar een handige locatie, de persoonlijke klik of luister je naar de ervaring van anderen?


Mijn kleine ukkie van nog maar 12 weekjes oud wegbrengen was wel het laatste waar ik aan wilde denken! Want zo klein is ze thuis toch het beste af? Helaas pindakaas, de realiteit voor veel nieuwe ouders is dat het noodzakelijk is dat naast papa, ook mama blijft werken. Dus ook voor mij kwam dan toch echt het moment dat ik serieus moest gaan nadenken over wie er moest gaan zorgen voor ons kleintje op de dagen dat ik werk. Op internet las ik: “Baby’s gedijen het beste bij één vaste verzorger die continuïteit biedt. Oma of een rustig gastoudergezin met weinig andere kinderen zou in dit geval het beste zijn.”

Officieel oppasoma 
Mijn moeder bood al vroeg in de zwangerschap aan om één dag in de week op te passen. Pfff… dat was al één dag waar ik mij geen zorgen om hoefde te maken. Ons kleintje was heerlijk in een vertrouwde omgeving waar ze alle aandacht krijgt die ze thuis ook zou krijgen (misschien nog wel meer). Deal! Maar wel op voorwaarde dat mijn ouders gewoon op vakantie gaan wanneer zij dat willen en niet hun leven inrichten naar ons en het oppassen. Het is tenslotte ons kind, bij hun eigen kinderen hebben ze de taak van opvoeden al succesvol volbracht.

verf

Dan blijft over een oppas in huis, gastgezin of kinderdagverblijf…
Goed nog twee dagen opvang regelen te gaan… Gaan we voor een oppas in huis? Die optie was snel van tafel omdat een oppas in huis via een gastouderbureau een minimum bedrag per uur vraagt/krijgt wat gelijk staat aan twee kinderen. Aangezien er bij ons één kleintje op komst is en we dus maar voor één kind kinderopvangtoeslag krijgen, is dat geen voordelige optie.

Tip: Heb je een betaalde oppas dan zijn de kosten voor kinderopvang alleen aftrekbaar voor de belastingen als er rekeningen van zijn gemaakt. Daarbij komt dat de oppas maar twee dagen voor je mag werken. Doet ze dit langer dan word je werkgever en ben je verplicht de bijbehorende werkgeverslasten af te dragen.

Toch naar het kinderdagverblijf dan? Ik weet dat er een maximum is van drie baby’s per leidster maar toch zegt mijn gevoel dat die omgeving te druk is voor een baby. En ook die vaste tijden, het afnemen van dagdelen opvang en gebrek aan flexibiliteit is niet naar mijn zin. Uiteraard zullen daar de meningen over verdeeld zijn. Maar voor ons een ‘no Go’.

Tip: Een kinderdagverblijf biedt opvang aan kinderen vanaf zes weken tot vier jaar. Deze vorm van kinderopvang biedt een duidelijk pedagogisch plan en een pedagogische visie. Leidsters worden vaak allemaal (intern) geschoold betreft veiligheid. 

Via, via kwamen we te weten dat er in ons dorp net een nieuwe gastouderopvang geopend was. Normaal benader je een gastouderbureau en zij bieden je dan een aantal opties voor gastouderopvang aan. Deze omgedraaide manier (eerst de gastouder leren kennen) beviel ons wel. Nadat we haar website en facebookpagina hadden bekeken (Googlen is toch het eerste wat je doet tegenwoordig) maakten we een afspraak om kennis te maken.

Tip: Gastouders die aangesloten zijn bij een gastouderorganisatie dienen vaak wel verantwoording af te leggen wat betreft veiligheid, werkervaring en opleidingsachtergrond. Ook is hierbij het inleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag vaak verplicht. Als je een gastouder hebt die niet is aangesloten bij een gastouderbureau, dan kun je deze informatie zelf opvragen. Goed doorvragen want het is absoluut van groot belang dat jullie een goede match zijn.

speel

Kleinschalige, persoonlijk opvang in een huiselijke omgeving is voor ons een groot voordeel. Ons kleintje draait mee in het gezin van de gastouder. Het was een gezellig gesprek waarin wij de gast moeder, haar man en haar kindjes beter leerde kennen. Uiteraard liet zij ons zien dat ze naast meer dan 10 jaar ervaring in de kinderopvang de benodigde papieren op zak heeft (goedgekeurd diploma, geregistreerd EHBO certificaat, etc.).

Tip: Kijk voor meer informatie over de benodigde papieren op www.rijksoverheid.nl

Verder vertelde ze ons dat de betalingen verlopen via het gastouderbureau en dat het (maximale) bedrag waarop de kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang is gebaseerd, €5,09 per uur bedraagt. Let op dat je je kinderopvangtoeslag binnen drie maanden binnen na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat, aanvraagt (klik hier voor alle info).

Tip: De gastouder mag maximaal zes kinderen van 0 tot 13 jaar, eigen kinderen tot 10 jaar tellen mee. Ze mag niet meer dan vijf kinderen jonger dan 4 jaar tegelijk, inclusief de eigen kinderen tot 4 jaar. Er mogen maximaal vier kinderen van 0 en 1 jaar tegelijk aanwezig zijn, waarvan maximaal twee kinderen van 0 jaar. Ook weer inclusief de eigen kinderen van deze leeftijd. 

Als kleine baby heeft ze er nog niet zo veel aan maar er staan haar ook heel veel leuke uitjes, knutselwerkjes en (buiten)speel momenten te wachten. Omdat het altijd een klein groepje kinderen zal zijn, is daar uiteraard nog meer mogelijkheid en ruimte voor.
Onze keuze is gevallen op de gastouderopvang. Half februari zal ze voor het eerst een dagje gaan wennen en eind februari is het voor het echie. Ik ben benieuwd voor welke opvang jullie hebben gekozen en waarom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s