DIY: meubel niet te koop? Dan maak je het toch gewoon zelf!

Rens aan het klussenNiet helemaal je smaak? Te duur? Of simpelweg niet te koop in de winkel? Dan maak je het toch gewoon zelf! Omdat wij een charmant oud huisje hebben komt het regelmatig voor dat er iets op maat gemaakt moet worden. Gelukkig heb ik een ontzettend handige en creatieve man in huis en wordt ik zelf ook steeds een beetje handiger. Dus vandaag een primeur… BoeTie Do It Yourself: een maatwerk badkamermeubel voor ons kleine meisje. 

De eerste maandjes van haar leventje zal ze (hopelijk) als een roosje bij ons in de slaapkamer in haar mooie familiewiegje slapen. Omdat de badkamer op de zelfde verdieping zit als onze slaapkamer en haar eigen kamertje een verdieping hoger is, moesten we opzoek naar een oplossing voor een ‘alternatieve commode’. Een extra commode in onze slaapkamer of het later verplaatsen van dat zware ding zagen we niet helemaal zitten. Ook in de badkamer was er geen geschikte plek voor het aankleedkussen en haar verzorgingsspulletjes. Daarom hebben we zelf een praktisch en op maat gemaakt meubel gemaakt dat precies op/in de vensterbank in de badkamer past.  🙂

This is how we did it…

Rens aan het klussen

STAP 1: Rens maakte een houten bak (met afgeronde randen voor de veiligheid) waar het aankleedkussen strak in past. Netjes gelijmd en blind gespijkerd, want dat is toch veel mooier dan die schroeven in het zicht. Mocht je schroeven toch handiger vinden, zorg dan dat je deze verzinkt zodat je ze later mooi kunt afsmeren met opvulmiddel. Daarna eventuele andere beschadigingen of oneffenheden opvullen en mooi glad schuren.
TIP: Wil je houtkleurig opvulmiddel? Mix dan fijn zaagsel of schuurstof met houtlijm, et voila… je hebt bruin gekleurd opvulmiddel.

stap 2 - 3 - 4

STAP 2: Pootjes voor de bovenste bak. Om in het ‘afgeronde thema’ te blijven, zijn de pootjes ook aan de bovenkant afgerond. Hierna hebben de balkjes een mooi afgewerkt randje gekregen door middel van de bovenfrees.
TIP: Wil je een identieke ronding? Klem dan de balkjes tegen elkaar aan met een (lijm)klem en schuur deze tegelijk.

STAP 3: Voor een speels effect wilde we de pootjes aan de zijkant van de bak bevestigen. Maar voor de stevigheid wilden we ook dat de bak op de pootjes zou rusten. Hiervoor zaagde Rens de balkjes iets in om vervolgens met de bijtel een inkeping in het balkje te maken.

STAP 4:  Voor de stevigheid hebben we de pootjes (aan de binnenkant van de bak) met lijm en een schroefjes bevestigd.
TIP: Gebruik reststukjes hout om een afdruk van de lijmklem te voorkomen.

stap 5

STAP 5: Herhaal stap 2, 3 en 4 voor alle vier de pootjes en laat het minimaal een nacht drogen.

De voorpootjes van ons meubel zijn langer omdat deze op de grond staan. De achterpootjes rusten op de vensterbank en zijn dus korter.

stap 6 - 7 - 8

STAP 6: Om de verzorgingsspulletjes kwijt te kunnen maakten we nog een smal plankje/bakje.
TIP: Om gemakkelijker blind de spijkeren is het slim om eerst de spijkers een stukje in de boden van het bakje te slaan. Hierna kun je de zijkanten van het bakje lijmen, er onder plaatsen en de spijkers er in slaan.

STAP 7: Ook dit bakje weer netjes afsmeren en schuren.

STAP 8: Bevestig dit 2e bakje dan tussen de bestaande voorpoten en maak nog twee korte achterpootjes (zie stap 2, 3 n 4) voor de stevigheid.

Met de losse pootjes bleef het meubel wat wiebelig aanvoelen en dat wil je niet als je kindje er op ligt. Daarom maakten we nog extra tussen-balkjes (uiteraard ook mooi afgewerkt met de bovenfrees) en bevestigden deze tussen de achterpootjes.

stap 9 grondverf

STAP 9: Alles netjes geschuurd? Dan is het tijd voor een wit grondverfje. Na een nachtje drogen kan de lak verflaag er overheen. Dan rest alleen nog het vastzetten op de vensterbank en inrichten.

En dan… (tromgeroffel)… taaadaaa…

het eindresultaat

Dit handige meubeltje neemt praktisch geen extra ruimte in maar geeft dat wel. Hier gaat zeker veel gebruik van gemaakt worden!

Ik ben ontzettend trots op Rens dat hij weer een prachtig meubel voor ons huisje heeft gemaakt! (het wastafelmeubel rechts op de foto is ook home-made 🙂 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s