#boetiezoekthetuit: Yoga voor mama’s (to be)

yoga met GwenHet is denk ik wel de meest gekozen zwangerschapscursus… het verminderd stress en bereid je met belangrijke ademhalingsoefeningen voor op het ‘moment suprême’… zwangerschapsyoga. Je bent zwanger en yoga ter voorbereiding op je bevalling lijkt je de ideale cursus, welke kies je dan? Wat is het verschil? En waar moet je op letten bij het maken van je keuze? Ik sprak Gwen Peters, eigenaresse van ‘Yoga voor mama’ in Breda (& sinds kort ook in Waalwijk) en stelde haar deze vragen.

1209054_655538271123532_2116625536_n‘Misschien is yoga zo gek nog niet!’ was mijn eerste gedachte bij het ontmoeten van de spontane, slanke, moeder van 2 en eigenaresse van ‘Yoga voor mama‘ Gwen Peters. Bij mijn eerste zwangerschap heb ik ook een aantal lessen yoga gevolgd maar voor mij was dat toen niet zo’n groot succes. Ondanks dat de ademhalingsoefeningen die ik tijdens de cursus had geleerd wel houvast gaven tijdens de bevalling, waren de lessen meer een theekransje met zwangere vrouwen en miste ik de ‘actie’ een beetje. Op de één of andere manier krijg ik direct het gevoel dat de yogalessen bij Gwen heel anders zijn…

Als moeder van haar twee dochters Sofie (6) en Noa (8) weet Gwen uit ervaring hoe belangrijk het is om je ontspannen te voelen tijdens je zwangerschap, de bevalling en het (aanstaande) moederschap. “Yoga bood me het zelfvertrouwen voor een ontspannen bevalling, dat gunde ik andere vrouwen ook. Na het afronden van de opleiding voor yogadocent (Samsara yoga opleidingen Bilthoven), besloot ik ‘Yoga voor Mama’ op te richten. Door het oefenen van de ademhalingstechnieken, de ontspanningsmomenten en de fijne yoga-oefeningen, voelde ik me heel ontspannen en energiek en waren de yogalessen een houvast tijdens m’n zwangerschap. Elke week keek ik uit naar de yogalessen om alles even los te laten en me te focussen op het zwanger zijn en de baby in m’n buik.”
logo
In haar gezellige huiskamer kwam het gesprek al snel op het 5-jarig bestaan van ‘Yoga voor mama’ en dat moet gevierd worden! In de afgelopen 5 jaar namen al ruim 1500 vrouwen deel aan de cursussen en workshops, gegeven door Gwen. “Om dit jubileum te vieren organiseer ik voor al deze vrouwen (of in ieder geval een groot gedeelte daarvan) en hun kindjes een gezellige High Tea.” Dat moet wel een spectaculair gezicht zijn zoveel vrouwen en kindjes gezellig keuvelend aan de high tea…

400767_622769654400394_1368730951_n - kopie

“Ik vindt yoga gewoon de allerbeste voorbereiding op je bevalling. Je bent zwanger en natuurlijk wil je je dan graag zo goed goed mogelijk voorbereiden op je bevalling. Daarnaast heb je behoefte aan ontspanning, je wilt ook in beweging blijven en je vindt het gezellig om andere aanstaande moeders te ontmoeten. Voor deze combinatie ben je bij ‘Yoga voor mama’ precies aan het juiste adres!” Gwen verzekerd mij dat haar lessen geen theekransje zijn. “Natuurlijk is het wel belangrijk om ervaringen te delen maar we gaan wel echt aan de slag.” Haar lessen begint ze met een bevallingsverhaal om het beeld van een mogelijk ervaring wat concreter te maken. “Ik vertel hierbij ook cijfers en statistieken van mogelijk risico’s tijdens de bevalling, niet echt yoga-achtig maar wel heel belangrijk. Ook als je bevalling anders loopt dan de ‘normale’ manier, dan moet je voorbereid zijn en niet in de stress schieten.” 

1167281_648621351815224_492350335_o

Over waar je op moet letten bij het uitkiezen van een yogacursus heeft Gwen één belangrijke tip: “doe een proefles en kijk of deze cursus wel echt bij je past. Het kan zo’n groot verschil maken in je zwangerschap, dat het de moeite waard is om kieskeurig te zijn.” Ze vertelt dat haar groep meestal bestaat uit hoger opgeleide en succesvolle vrouwen die niet zitten te wachten op gedoe. “De yoga lessen die ze bij mij volgen zijn echt een momentje om stil te staan bij hun kindje en bij zichzelf. In de drukke agenda’s die ze vaak hebben, is zo’n moment erg waardevol.” Voor de moeders die om welke reden dan ook geen yogales willen volgen in een groep, geeft ze ook privéles bij hen thuis.

lessen live

Op de vraag wat de feelgood zwangerschapsyoga bij ‘Yoga voor mama’ zo speciaal maakt moet ze even na denken, want dat is natuurlijk lastig om over jezelf te zeggen… “Ik probeer mijn lessen aan te passen aan wat die groep op dat moment nog heeft, dat maakt het erg persoonlijk. Wanneer mogelijk geef ik de lessen buiten, dat is zo heerlijk en geeft de ervaring weer een andere dimensie. Wat ik al eerder vertelde gaan we echt aan de slag, het is geen theekransje. En het feit dat we verschillende pakketten aanbieden (met een verschillend aantal yogalessen en andere aanvullende workshops) geeft de mama’s in spé de mogelijkheid om echt te kiezen wat bij hen past.” 

Wat dat vind ik nog wel het leukste aan ‘Yoga voor mama’, je kunt er zeker niet alleen terecht voor zwangerschapsyoga. Zo vind je hier ook cursussen als ‘Mama & Baby Wellness (met o.a. babymassage)’, ‘Carryoga (met een draagdoek)’ en de nieuwste cursus ‘Anti stress yoga‘ wat een combinatie is van Yin Yoga en mindfulness-oefeningen, waarbij de focus ligt op moeders met jonge kinderen. Kijk snel op www.yogavoormama.nl om te kijken of er ook iets voor jou bij zit!

Ook leuk om te vermelden is dat Gwen het zorgen voor haar twee meiden en een bedrijf runnen ook nog blogt! Wekelijks plaatst ze een blog op de website en facebook van ‘Yoga voor mama’ over bijvoorbeeld ‘de beste anti stress tips voor moeders‘ of over haar eigen ervaringen en bevindingen als moeder en vrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s