#boetiezoekthetuit: bolle buik en newborn fotografie

hoofd fotoAfgelopen woensdag ging ik langs bij fotografe, visagiste en ondernemer Yvonne van Dalen bij haar studio Vavavonne in Vught. Aan het einde van onze cursus bij ‘Bliss Hypnobirthing‘ kregen wij een cadeaubon van Vavavonne. Door de lovende woorden van eigenaresse Eva over de foto’s die Yvonne maakt, was ik erg nieuwsgierig geworden. En na het zien van de Vavavonne website en facebookpagina was ook ik overtuigd. Wat maakt deze vrouw prachtige foto’s, fris, puur, zonder poespas. Hier moet ik meer van weten! Dus op naar Vught ging ik …

Nu ik zelf weer zwanger ben zou ik het toch leuk vinden om mijn bolle buikie op de een of ander manier ‘te vereeuwigen’. Als ik dan ga googlen kom ik voornamelijk hele schattige, snoezige, zoete foto’s tegen met papa en mama, mini sokjes, schoentjes, strikken en handen in een hartje op de bolle buik. Heel leuk als je daarvan houd, maar niet echt mijn ding. Ik ben eigenlijk van mening dat een zwanger lichaam heel mooi kan zijn. Je bent op en top vrouw met vollere borsten, meer sexy curves en een prachtige baby die in je buik groeit. Waarom zou een zwangerschaps-foto dan niet sexy met (een beetje) bloot mogen zijn zodat je de prachtige vormen van je tijdelijke lichaam op een stijlvolle manier vast legt?… en je raadt het al… dit is precies waar Yvonne een kei in is… (klijk zelf maar)

Yvonne van DalenOp haar website zegt Yvonne: “Mooie dingen maken, contact leggen met degene voor de lens en samen tot een te gek, mooi of ontroerend beeld komen: dat is mijn passie!” En dat is te zien vanaf het moment dat ik haar studio binnen stap. Je kent wel van die mensen met een vrolijke frisse uitstraling, die bruisen van de passie en ambitie en niets liever doen dan wat ze iedere dag mogen doen… Dat is Yvonne van Dalen.

De eerste blikvanger in de studio laat direct de visagiste in haar zien. “Zoals in de film” is mijn eerste reactie op de zwarte stoelen en de spiegels met van die lampen aan de zijkant. Als je daar plaats neemt voel je je gelijk een VIP.

We lopen naar de grote tafel met een prachtige ‘newborn’ foto aan de muur. Mijn eerste vraag aan Yvonne is “Vertel, wat krijgen mensen op het moment dat ze bij jou een foto shoot boeken?” Haar antwoord is simpel “aandacht”. “Op het moment dat mensen bij mij een afspraak maken hebben we eerst een heel uitgebreid gesprek ter voorbereiding op de werkelijke shoot. Ik wil mijn klanten graag leren kennen zodat we een reportage kunnen maken die echt bij hen past.” vertelt ze. “Mensen krijgen een vragenlijst en we praten over alles wat ik graag van ze wil weten: wat zijn je verwachtingen, heb je zelf al ideeën voor de foto’s, waar wil je de foto’s voor gaan gebruiken? Mocht je een foto voor aan de muur willen, waar komt deze dan te hangen en hoe ziet je interieur er uit? Welke kleuren vind je mooi? etc., etc.” 

studio binnen komst
“Veel vrouwen vinden het eigenlijk verschrikkelijk om op de foto te gaan. Als iemand een foto van mij maakt sta ik er altijd stom op, ik ben nu zwanger en mijn huid is niet mooi, ik ben helemaal niet fotogeniek, ik ben net bevallen… Mijn antwoord is dan: gelukkig is het mijn vak en weet ik wel hoe ik jou mooi op de foto krijg!”
Ze laat mij een boekje zien wat mensen mee krijgen ter voorbereiding van een foto shoot. In dit boekje staat werkelijk alles beschreven waar je aan zou kunnen/moeten denken voorafgaand, tijdens en na een fotosessie: informatie over Yvonne, styling tips, dingen die je mee zou kunnen nemen, kleurenschema’s die bij je interieur zouden kunnen passen, inspiratiefoto’s, informatie over de fotosessie en het nabestellen van de foto’s, noem het maar op en het staat er in. “Als je een foto maakt van de plek waar je graag de foto(s) zou willen ophangen kan ik met mijn software de foto als het ware bij jou thuis al ophangen en kan je precies zien hoe de foto zal staan in jou eigen huis. Zo is het gemakkelijk kiezen welk formaat, welke lijst, of geen lijst en welke kleur het mooist bij jullie past.”

interieur kleuren
“Bij een ‘newborn-shoot’ hoor ik vaak moeders alles al regelen: dan komen we zo laat want dan kunnen we de foto’s maken en dan kan mijn kindje daarna eten en dan… nee, zo werken we niet bij Vavavonne. Ik werk om jullie en jullie kindje, jullie routine heen, niet andersom. Daarom vind ik het belangrijk dat we de tijd nemen voor een shoot en niet ’s morgens de ene reportage maken en dan opschieten want daarna staat er weer iemand anders op de stoep. We hebben rust, tijd en aandacht nodig om het mooiste resultaat te krijgen, en daar gaan we voor toch?”

kleding, doekjes en accessoires
Voor de styling van de ‘newborn’ foto’s heeft Yvonne ook alles in huis: dekentjes, mutsjes, broekjes (in bijna alle kleuren van de regenboog), schalen, bakken, mandjes… “Ik ben constant op zoek naar nieuwe stoffen, mooie schalen maar allemaal met een hele natuurlijke uitstraling. Soms loop ik in een tuincentrum en zie ik een hele mooie schaal. Dan pas ik met mijn onderarm of deze groot genoeg is (dan kijken mensen soms al vreemd op) en als ik dan vraag of ze een maatje groter hebben en ik vertel dat er een baby in moet passen, zijn de gezichten helemaal lachwekkend!”
Als de crea-bea die ze is, kleurt ze de meeste stoffen zelf en maakt ze de kleding voor de bolle buiken foto’s ook vaak zelf. “Ja, ik hou van freubelen, heerlijk!” vertelt ze stralend. “Op deze manier krijg ik ook precies wat ik in mijn hoofd heb.” Verder heeft ze verschillende vloeren, achtergronden en andere materialen om telkens weer een andere stijl te creëren.

de studio
Op mijn opmerking dat alle kindjes er zo rustig en tevreden uit zien op de foto reageert Yvonne lachend. “Hahah, dat is ook de bedoeling, maar er gaat heel wat aan vooraf voordat we dat op beeld krijgen! Kleine baby’s zijn niet te sturen, de één komt binnen en slaapt de hele shoot door, dan zijn we zo klaar. De ander heeft krampjes, wil clustervoeden bij mama, of heeft gewoonweg zijn of haar dag niet. Daarnaast moeten kindjes nu eenmaal tussendoor plassen en poepen en dat gebeurt allemaal en dat is geen enkel probleem, dat zijn we gewend.”

In de studio is er een comfortabel plekje voor papa en mama om toe te kijken wanneer de foto’s gemaakt worden. En dan laat Yvonne mij ‘dé poef’ zien. “Dit is waar het allemaal gebeurt. De kindjes liggen heerlijk als een ‘prins of prinses op de erwt’ op heel wat lagen dekens en doeken, in een kuiltje op deze grote (speciaal vanuit Canada overgekomen)  poef. Natuurlijk zijn wij altijd met z’n tweeën en is de veiligheid van het kindje ten alle tijden het belangrijkst. Op deze manier liggen ze het meest comfortabel en merken ze er eigenlijk vrij weinig van.” Daarnaast werk Yvonne volgens een eigen routine waarmee ze met kleine positieveranderingen van het kindje steeds weer een heel ander beeld of sfeer laat zien.

foto waar het mee begon
Uren zou ik naar deze vrouw kunnen luisteren… haar verhalen zo vol passie en liefde voor haar vak. “Met deze foto is het allemaal begonnen… Mijn eigen kindje en mijn eigen man. Ik was natuurlijk al een aantal jaar bezig als fotograaf maar na deze foto wist ik het zeker: Ik wil ‘newborn fotografie’ gaan doen, dit is echt mijn ding.”

Mocht je helemaal overtuigd zijn van Yvonne’s werk (net als ik) en mooie beelden van je kleintje en je gezinnetje van waarde schatten dan hangt daar wel een passende prijs aan vast. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt maar voor het maken en bewerken van de foto’s en het (na)bestellen van de fotoproducten ben je toch al snel tegen de €400,- of €500,- kwijt. Dat wil wel zeggen dat al je kiest voor een canvas afdruk, dat je een museum-kwaliteit doek krijgt wat 200 jaar kleurvast is, of een prachtig fotoboek met pvc pagina’s die niet vies worden en je met een gerust hart aan iedereen kunt laten zien omdat dit de foto’s nooit zal beschadigen.

Omdat ik zelf geen genoeg kan krijgen van Yvonne’s foto’s heb ik een paar beauty’s (bolle buik, newborn & kind) voor je op een rijtje gezet. Ik zou zeggen, geniet er van…

zwanger

newborn by Vavavonne kind by Vavavonne
Ik wil Yvonne (en haar lieve assistente Danielle) nogmaals ontzettend bedanken voor hun tijd en voor ons super leuke gesprek. Ik ben ben weer een heel stuk wijzer op het gebied van fotografie en de mogelijkheden en vond het geweldig om jullie te ontmoeten en om de passie en het enthousiasme van jullie gezichten te zien stralen.

Graag tot ziens!

Michelle en Yvonne Vavavonne deam team

2 gedachtes over “#boetiezoekthetuit: bolle buik en newborn fotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s