#boetiezoekthetuit: Hypnobirthing

11248163_1134613086564720_5632769471253737982_nVeilig, ontspannen en gemakkelijk bevallen’ Wie wil dat nou niet… Jessica Alba deed het, Doutzen Kroes deed het en zelfs Prinses Kate deed het vorige week nog: Hypnobirthing. Wat is dat nou eigenlijk? Ik hoorde dat het een manier is om met minder pijn te bevallen (ho, stop! wat?). Daar moet ik natuurlijk meer van weten! Dus ik ging voor #boetiezoekthetuit op stap naar Breda voor een gesprek met Eva Voeten van ‘Bliss Hypnobirthing’ om eens grondig uit te zoeken wat deze, bijna te mooi om waar te zijn, manier van bevallen nou echt inhoud…

Eva VoetenMijn eerste indruk van Eva toen ik haar huis binnen liep: “Wat een leuke vrouw en wat een vrolijk huis!” Een goede eerste indruk is het halve werk, toch? Aan de eettafel begon Eva vol enthousiasme te vertellen over haar grote passie: Hypnobirthing!

Wat maakt hypnobirthing nou anders dan al die andere zwangerschapscursussen? Het grootste verschil is dat je bij alle andere cursussen leert hoe om te gaan met de pijn tijdens de bevalling en bij Hypnobirthing leer je, dat als stress, spanning en speciale omstandigheden niet aanwezig zijn, pijn geen onderdeel van de bevalling hoeft te zijn. (nee, een pijnloze bevalling kan ik niet garanderen maar het zou zomaar een mogelijkheid kunnen zijn). Op dit moment dacht ik: “dit is eigenlijk te mooi om waar te zijn maar wat als het nou echt zo is… vertel alsjeblieft snel verder”.  Het geeft je een inzicht in hoe de geboorte-spieren werken en hoe je die optimaal kunt laten werken, wanneer je je lichaam voldoende ontspant en het vertrouwen hebt in de geboorte. Daarbij leer je met eenvoudige technieken hoe je deze vorm van ontspanning kunt bereiken door middel van visualisatie. Je leert om je natuurlijke geboorte-instincten te gebruiken voor een rustige, liefdevolle en comfortabele geboorte.

Nou, als dit nog niet als een enorm voordeel klinkt dan gaan we nog even rustig verder…  Eva vertelt dat deze voordelen van Hypnobirthing zich inmiddels al vele jaren hebben bewezen waar te zijn:

 • Het doorbreekt het Angst-Spanning-Pijn Syndroom voor, tijdens en na de geboorte.
 • Het verkleint, en elimineert in veel gevallen, de noodzaak van de chemische verdoving, inknippen en andere ingrepen.
 • Het vermindert de kans op uitputting tijdens het geboorteproces. De moeder blijft fris en energiek, terwijl ze haar kind ter wereld brengt.
 • Het verkort de verdunnings- en openingsfase van de baarmoeder met enige uren en stelt de moeder in staat om de natuurlijke impulsen van haar lichaam te volgen en haar baby naar beneden te ademen tot het hoofdje zichtbaar is i.p.v. langdurig en uitputtend te moeten persen.
 • Het vermindert de kans op beschadiging van de bekkenbodem.
 • Het zorgt voor binding tussen moeder, baby en geboortepartner voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte .
 • De geboortepartner maakt deel uit van de geboorte en is niet alleen maar toeschouwer.
 • De speciale ademhaling elimineert vrijwel volledig postnatale ongemakken en ‘baby blues’.
 • Baby’s passen zich makkelijk aan en zijn gelukkig, wat resulteert in een beter eet- en slaapgedrag.
 • De moeder heeft minder kans op hyperventilatie als gevolg van oppervlakkige ademhaling.
 • De geboorte wordt weer de veilige, mooie en vredige ervaring, zoals de natuur die bedoeld heeft

Even voor de duidelijkheid: het wil dus niet zeggen dat ook als je niet met de Hypnobirthing-methode bevallen bent of gaat bevallen, dat je de bovenstaande voordelen niet ervaren hebt of zou kunnen ervaren. Met toepassing van Hypnobirthing wordt deze kans alleen aanzienlijk vergroot.

Ok, ok maar dat Hypno… dat doet mij toch denken aan Rasti Rostelli, op mijn teken kakelt u als een kip, eet u een heerlijke citroen of… wie weet wat ze allemaal uitspoken onder hypnose. Dat is het dus niet! De Hypno in Hypnobirthing staat voor zelfhypnose en dat doet iedereen eigenlijk onbewust wel eens: als je in de auto zit en je rijd op de automatische piloot naar je werk, dan ben je in een staat van gefocuste concentratie, ofwel hypnose. Als je televisie kijkt en je hoort niet dat iemand je roept, omdat je zo geconcentreerd in het verhaal zit, dan ben je in een staat van hypnose.

In deze situaties ben je soms een stukje van de tijd kwijt. Kan het zijn dat je ook een stuk van je bevalling niet meer herinnert? Nee, eigenlijk niet. Tijdens deze zelfhypnose ben je volledig bewust en helder. Je kunt er zelf, bewust voor kiezen om dieper in de ontspanning te gaan en je af te sluiten voor de mensen om je heen of je kunt er voor kiezen om wel alles bewust mee te maken. Maar je hebt altijd zelf de keuze.

Is zelfhypnose dan te vergelijken met meditatie? Ja, dat is eigenlijk het zelfde. Het is een staat van totale focus en ontspanning van je lichaam.

pregnant-woman-hypnobirthing
Is het ook zo’n gevalletje van als je er niet in gelooft dan werkt het niet?
Nee dat is het niet, maar je moet er wel voor open staan. Een groot deel van de techniek werk door middel van visualisatie. Je gedachte kent eigenlijk het verschil tussen realiteit en fictie niet… Daarom loopt ook soms letterlijk het water in je mond als je aan heel lekker eten denkt. Als je het maar realistisch genoeg kan visualiseren voor jezelf, neemt je gedachte en daarop volgend een lichamelijke reactie het aan als realiteit. Wil je het echt niet visualiseren voor jezelf, dan gebeurt er ook niets.

Wie zou je aanraden deze cursus te doen? Het is een hele praktische cursus en dus geschikt voor iedere zwangere vrouw en haar partner om te leren hoe een geboorte nu werkelijk gaat. Dan hebben we het dus niet over die pijnlijke gruwel geboortes van TV, want zo hoeft het dus helemaal niet te zijn! Het is wel een cursus waar je voor 100% voor moet willen gaan. Alleen tijdens de cursusuren de oefeningen doen is niet voldoende. Je zal iedere dag een half uurtje voor jezelf moeten nemen en de oefeningen herhalen, oefenen. Alleen dan maak je de technieken helemaal eigen en kan je deze ook gemakkelijk toepassen op het ‘moment suprême’.

Wat kunnen we verwachten tijdens de cursus? Je krijgt het vertrouwen in je lichaam terug en het zal gemakkelijker zijn om in een diepe ontspanning te kunnen komen. Tijdens die diepe ontspanning ben je helder, wakker en bewust van de golvingen van je lichaam en de voortgang van je baby. Omdat je jezelf hebt getraind om helemaal tot rust te komen, ben je in staat om de geboorte te beleven in een sfeer van rust en ontspanning waardoor je weer vrij bent van angst, zodat de spieren van je lichaam optimaal kunnen functioneren, zoals de natuur het bedoeld heeft. In deze rustige toestand maakt je lichaam het natuurlijke ontspanningshormoon endorfine aan (ook wel het gelukshormoon genoemd). Endorfines zijn krachtige natuurlijke pijnstillers die ervoor zorgen dat de stresshormonen (adrenaline), die vernauwen en pijn veroorzaken, weinig tot geen kans krijgen. In de cursus gaan we ook dieper in op het belang van visualisaties en hoe je lichaam daar een automatische natuurlijke reactie op geeft.

Ik heb ergens gelezen dat het zelfs mogelijk is dat een baby die in een stuitligging ligt zou kunnen draaien door deze visualisatie technieken? Ja, dat zou zeker kunnen gebeuren. Door het toepassen van deze technieken kan de band tussen je geest en je lichaam en de band met je kindje zo sterk worden dan deze dingen zeker kunnen gebeuren. Buiten dat wil het helemaal niet zeggen dat als je kindje in stuitligging ligt je niet natuurlijk kunt bevallen. De bevalling kan wat langer duren maar het is zeker wel een mogelijkheid.

20150506_112212De cursus zelf bestaat uit 5 delen van 2,5 uur. Je kunt al met de cursus starten vanaf 13 – 15 weken, want je kunt natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen met de prenatale binding (veel koppels starten rond de 20 weken, het gaat er natuurlijk vooral om waar jullie je fijn bij voelen). Als je als moeder ontspannen en vol zelfvertrouwen bent, zal dat de ontwikkeling van jouw baby goed doen en kun je nog meer genieten van jouw zwangerschap. wil je precies weten uit welke onderdelen de cursus bestaan kijk dan hier.
Bij de cursus zit ook  het originele HypnoBirthing® boek van Marie Mongan (Engels), de originele HypnoBirthing® cd “Rainbow Relaxation” (Nederlands of Engels) en een mapje met lesmateriaal (Nederlands) inbegrepen.

Let’s put it to the test… Als laatste deden we een kleine oefening om zelf te ervaren wat het effect van visualisatie kan zijn. Ik moest met mijn ogen dicht en mijn armen uitgestrekt gaan staan. Eva vertelde dat ik mij moest indenken dat ze om mijn rechter hand een touwtje bond met ballonnen gevuld met helium… (dat zag ik dus ook voor mij). En wat gebeurde er tot mijn grote verbazing vrijwel direct… mijn rechter arm bewoog vanaf het moment dat ik (in mijn hoofd) de ballonnen er aan zag hangen heel langzaam omhoog! Ik schoot daardoor in de lach omdat ik het zelf eigenlijk ook niet kon geloven. Daarna gaf ze (denk beeldig) in mijn andere hand een emmer gevuld met water aan. En ook mijn linker arm bewoog maar dan naar beneden. Ik probeerde (terwijl ik de ballonnen en de emmer bleef inbeelden) stil te houden maar dat lukte niet! Ongelofelijk…

Wil je meer weten over Eva Voeten? Kijk dan hier.
Voor alle informatie over Bliss Hypnobirthing en de kosten van een groeps- of privé cursus kijk hier.

Benieuwd wat Doutzen Kroes of Jessica Alba vertellen over Hypnobirthing?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s