#boetiezoekthetuit: dit zijn de echte musthaves voor je kraampakket

4500880568_dda7b8e077_oHet kraampakket, de een krijgt het en de ander koopt het zelf. Wat we stiekem allemaal gemeen hebben is dat we het vol nieuwsgierigheid open maken en het dan zo snel mogelijk weer dicht willen doen! Hoe gênant alles er ook uit ziet achteraf ben je zielsgelukkig dat je deze spulletjes in huis hebt. Hier komt het dilemma… de inhoud van ieder pakket is anders en je wil natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn op je bevalling en kraamtijd. Dus wat heb je nu echt nodig? Ik zocht het voor je uit. 

Na het zelf vergelijken van 6 verschillende kraampakketten kwam ik er inderdaad achter dat geen een pakket het zelfde is. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dit zinnetje: “… in overleg met verloskundigen samengesteld.”. Het werd tijd om mijn eigen verloskundige in te schakelen. Haar eerste reactie was: “ja ieder pakket is anders en eigenlijk zijn ze geen van allen echt compleet”. Dus samengesteld in overleg met verloskundigen… ik weet het nog zo net niet.

Voordat ik je het echt complete lijst geef, eerst even wat andere vragen en antwoorden over het kraampakket:

Wanneer moet ik het in huis hebben?
Zorg dat je het kraampakket in de 6e of 7e maand van je zwangerschap in huis hebt. Laat je zorgverzekeraar op tijd weten dat je zwanger bent. Als het in je (aanvullende)verzekeringspakket zit krijg je dit pakket vaak automatisch thuis gestuurd. Zo niet zorg dan dat je dit minimaal 2 maanden voor je uitgerekende datum aangevraagd of zelf aangeschaft hebt.

Ik wil in het ziekenhuis bevallen, heb ik dan een volledig kraampakket nodig?
Het advies is: ja. Ook als je voorkeur uitgaat naar een poliklinische bevalling is het belangrijk om de benodigdheden voor een thuisbevalling klaar te hebben staan. Waarom? Het draait allemaal om jouw keuze (en we weten allemaal, die wil nog wel eens wisselen tijdens een zwangerschap…). Mocht je tijdens de ontsluitingsweeën toch besluiten thuis te willen bevallen omdat het goed gaat en je je thuis toch rustiger voelt of als het zo snel lijkt te gaan dat het niet verstandig is om nog naar het ziekenhuis te gaan is het goed om alles voorhanden te hebben voor een thuisbevalling. Achteraf zijn er eigenlijk weinig dingen die je overhoud als je toch in het ziekenhuis bevalt. Zelfs als je een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven, zijn er producten die je bij thuiskomst toch nog nodig hebt.

Waar haal ik dit pakket vandaan?
Vraag eerst aan je zorgverzekeraar of het in je pakket zit. Zo niet kijk dan bij Prenatal, Natalis/babyshoppen.nl of bij een thuiszorgwinkel zoals Medipoint.

Dus wat heb je nu ECHT nodig (voor een thuisbevalling)?
• matrasbeschermer of vochtafstotende molton
tip: Het zeiltje uit het pakket is vaak te smal, kijk eens voor een geplastificeerde molton (HEMA) maar belangrijk is dat ook de rand aan de zijkant van het matras beschermd is (bijv. als het vruchtwater zo veel is dat het ervan af loopt). Als je alleen zo’n smal zeiltje in huis hebt is het verstandig om er een aantal vuilniszakken aan vast te plakken zodat ook de andere kant van het bed beschermd is. Het zeiltje het liefst van hoofd- tot voeteneinde het bed laten bedekken.
• Voldoende onderleggers (1 groot kraammatras en ± 10 normale matjes).
• gazen van 10 x 10 cm (10 stuks)
• Flesje alcohol.
• Navelklem.
• kraamverband (2 pakken)
tip: Dit zijn ongeplastificeerde verbanden en dat is omdat je anders de kans hebt dat het met hechtingen gaat broeien, dat is erg vervelend. Als deze verbanden op zijn of als kleinere verbanden gebruikt kunnen worden is het advies om Kotex Night te kopen, dat zijn de enige maandverbanden die niet geplastificeerd zijn. Na de bevalling is het verstandig om 2 weken niet-geplastificeerde verbanden te gebruiken.
• verbandwatten
• Hydrofiele luiers in plastic zakje
• Twee schone emmers met in 1 emmer een uitgevouwen vuilniszak.
• Twee warmwaterkruiken.
• Schoon teiltje.
• Een nieuwe (goedkope) tandenborstel voor het schoonmaken van onze instrumenten.
• Po.
• schone handdoeken
• katoenen mutsje voor de baby (2 stuks)

Uit mijn ervaring en die van andere vrouwen blijken de volgende dingen toch ook erg makkelijk: 
• de elastische/strech broekjes (een paar zelf bijkopen)
• een bidon of flesje met zo’n smal klik dopje om te spoelen na de bevalling. (zit in geen enkel pakket maar is onmisbaar!)
• zorg dat je die extra Kotex Night al in huis hebt zodat je man lief deze niet meer voor je moet halen.
• een rol Dextro Energy is een goede manier om tijdens de bevalling de verbruikte energie (=suiker) weer aan te vullen!

3040168293_8668866c4a_o

(license)” target=”_blank”>(Bron)

Een paar kleine dingetjes nog… (je wilde toch op alles voorbereid zijn?)

• het bed moet worden verhoogd tot tenminste 80 cm. d.m.v. klossen of kratten onder de poten (te huur bij medipoint)
• het is niet verantwoord om op een waterbed te bevallen.
• je verloskundige moeten aan de rechterkant van het bed (zoals op het spreekuur) kunnen werken.
• het bed moet op de eerste etage of op de begane grond staan. Je moet, indien nodig, vanuit het bed per brancard vervoerd kunnen worden. Bij smalle of steile trappen of bij fors overgewicht kan dit een probleem geven voor het ambulancepersoneel (ja we moeten ook aan deze mensen denken). In dit geval moet het bed op de begane grond staan.
•  Heb je spullen uit je kraampakket over? Gooi ze dan niet weg! Stichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken. Baby Hope is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van 320 inzamelingspunten door heel Nederland. Daarmee ondersteunt de stichting maar liefst 15 kraamprojecten in 12 landen! Kijk op www.stichtingbabyhope.org voor meer informatie en het verzamelpunt bij jou in de buurt.

Als je nu nog niet goed voorbereid bent, dan weet ik het ook niet meer…nu kan je je kindje met een gerust hart in je armen sluiten.

Fijne hé als je alles op een rijtje hebt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s